Радионица „Примјена програма за аутоматизацију библиотечког пословања „Публико 2004“ у школским библиотекама“

Датум последње измене понедељак, 12 новембар 2018 11:39
Објављено понедељак, 12 новембар 2018 09:42

Одржана  радионица  „Примјена програма за аутоматизацију библиотечког пословања „Публико 2004“ у школским библиотекама“.

У циљу  континуиране  едукације  запослених  у школским библиотекама на подручју матичности, које обухвата подручје града Добоја и осам општина: Петрово, Теслић, Станари, Дервента, Брод, Модрича, Вукосавље и Шамац, Матична и развојна служба Народне библиотеке Добој организовала је радионицу под називом „Примјена програма за аутоматизацију библиотечког пословања „Публико 2004“ у школским библиотекама“. Првобитно замишљена као једнодневна радионица, због великог броја пријављених учесника (52 библиотекара) и потребе да се што ефикасније практично овлада знањима кроз рад у мањим групама, радионица је трајала три дана и то:

7.11.2018.  за школске библиотекаре са подручја града Добоја,

8.11.2018.  за школске библиотекаре са подручја општина Дервента и Теслић,

9.11.2018.  за школске библиотекаре са подручја оппштина: Петрово, Станари, Брод, Шамац, Модрича и Вукосавље.

Радионица се састојала од два дијела – теоретског и практичног. Након краћег теоретског увода у коме је презентована стручна обрада монографских публикација, као и основе функционисања наведеног програма, приступило се практичном раду на шест рачунара и то у групама по два или три школска библиотекара. Том приликом, библиоиотекари су практично савладали поједине сегменте програма „Публико 2004“, како администрације наведеног програма, тако и стручне обраде монографских публикација.

Поред тога, за све учеснике припремљен је и одговарајући приручник у електронској форми (на ЦД-у), који садржи сва потребна упутства у облику видео записа. С обзиром на то, као и чињеницу да су готово сви школски библиотекари положили стручни испит у библиотечкој дјелатности за очекивати је да неће имати проблема приликом аутоматизације рада у својим библиотекама.

radionica-publiko-1.jpg radionica-publiko-2.jpg radionica-publiko-3.jpg

radionica-publiko-4.jpg radionica-publiko-5.jpg radionica-publiko-6.jpg

radionica-publiko-7.jpg